Thursday, April 18, 2019

صنایع دستی ایران نماد تمدن دیرینه

ایران و ایرانی همواره همیشه با تمدن و هنر آمیخته با آن شناخته می شود. آنچه که ما این روزها میبینیم کم کاری از سوی بسیاری از مسئولین و فعالین در این حوزه است . چرا که صنایع دستی نیاز به حمایت بیشتر دارد تا بتواند پیشرفت چشم گیری را داشته باشد. صنایع دستی هر کشور نشان دهنده فرهنگ دیرینه ی آن است.


اصولا صنایع دستی بخشی از هنر و صنعت ملی ماست که علاوه بر جنبه های تولیدی اقتصادی، فرهنگ و ارزش های ملی و نیز خلاقیت و بینش های فلسفی و ذوق هنری اقوام ساکن در هر نقطه ای از کشورمان را منعکس می سازد. به زبانی دیگر : «صنایع دستی و هنرهای بومی _سنتی وابسته به صنایع دستی، علاوه بر جنبه اقتصادی، زبان گویای تاریخ اجتماعی جوامع و نمایان گر فرهنگ ها و هنرهای قومی مردم ایران هستند.»شاید برای بسیاری از مردم، مفهوم صنایع دستی و اینکه صنعت دستی به چه صنعتی گفته می شود و ارزش های هنری، فرهنگی و اقتصادی این بخش مهم از فعالیت ملی در کجا نهفته است، دقیقا مشخص نباشد ، اما به هر حال ذکر این نکته ضروری است که امروزه در بسیاری از کشورهای جهان حتی در صنعتی ترین کشورها به فعالیت اقتصادی صنایع دستی به گونه منبع اساسی برای تولید کالا به ویژه کالاهای صادراتی و وسیله ای با اهمیت برای ایجاد اشتغال ، صادرات و غیره نگریسته می شود.

صنایع دستی ایران از شاخص ترین صنایع هنری است که ریشه‌های عمیقی در فرهنگ و تاریخ این سرزمین دارد. صنایع دستی ایران از نظر تنوع دارای حیطه گسترده‌ای است و در بین تمام کشورهای دنیا در صدر قرار دارد. در مورد تعریف صنایع دستی نظرات مختلفی ارایه شده است اما اگر بخواهیم یک تعریف خاص و کوتاه از صنایع دستی ارایه دهیم می‌توان گفت: «صنایع دستی بخشی از هنرهای سنتی است که حقیقت متعالی هنر را با فنون و مهارت‌های صنعتی متناسب، آمیخته و با قالب تکثیر در متن زندگی فردی و جمعی عرضه کرده است».

روز جهانی صنایع دستی دهم ژوئن برابر با ۲۰ خرداد است. صنایع دستی ایران نمادی از فرهنگ و تمدن کشور بوده و توسعه آنها با رشد گردشگری رابطه مستقیم دارد.
ایران دارای صنایع دستی کهن بسیاری است. وسعت و گستردگی این شاخه‌ها، قابل تقسیم به زیرشاخه های متعددی است که نشان از گوناگونی و بالندگی سطح هنرهای سنتی و ریشه داشتن آن در تاریخ غنی ایران دارد. بدین شکل آشنایی و شناخت صحیح صنایع دستی کشور ایران و درک جایگاه و موقعیت آن و همچنین بررسی سیر تحول این صنایع از گذشته تا بحال، امری حیاتی و ضروری در حفظ و ادامه روند توسعه این هنر است.
صنایع دستی ایران نماد اقوامی است که در بندرعباس، سیستان و بلوچستان، هرمزگان، ایلام، خوزستان، خراسان، گیلان، اردبیل، آذربایجان، زنجان، قزوین، اصفهان و شیراز جای گرفته اند. این مردم فرهنگ و رسوم خودشان را در قابل صنایع دستی برای عرضه به جهانیان آماده می کنند که نیاز است توجه بیشتری به این هنر دیرینه شود تا تاریخ کشور بیش از پیش در جهان شناخته شود.


No comments:

Post a Comment